Unen enteestä rohkeisiin uskalluksiin

16.09.2019

Viime syksynä näin unta, että tanssikoulumme juhlistaa 50- vuotista toimintavuotta valokuvanäyttelyllä. Eikä millä tahansa kuvilla, vaan oikeilla taideteoksilla. Sellaisilla joita näemme taidegallerioissa. Mikä hullu idea. Näin heräsin. Aloin taas työstää tanssikoulumme perinteistä juhlanviettotapaa, joka on tanssinäytös ja kakkukahvit. Tämä kuitenkin ärsytti minua viikosta toiseen ja muistin koko ajan haaveuneni. Miksei voisi vihdoin tehdä tanssiskenessä jotain muuta. Samaan aikaan luen haltioituneena Mia Kankimäen Naiset joita ajattelen öisin kirjaa (Otava 2018), joka kertoo historian inspiroivista naisista, jotka tekivät mitä halusivat.

Sitten yhtenä päivänä s-postiin saapuu kutsu valokuvanäyttelyn avajaisiin. Näyttely on upea, erilainen ja intensiivinen. Ihmispaljouden keskellä käyn kiivasta keskustelua pääni sisällä. Kirjasta lukemani kohta mielessäni: " Jos tiedät mitä haluat tehdä, tee se. Jollei kukaan tuntemasi ole tehnyt sitä koskaan ennen, aina parempi… Mainosta osaamistasi. Levitä käyntikorttejasi. Kuvissa katso suoraan kameraan. Ole vilpitön, tyyni, itsevarma ja ihana. Sukella siihen mitä pelkäät. Työskentele hulluna.

Päätän uskaltaa lähestyä valokuvataiteilijaa ideallani. Hän hymyilee, on aivan ihastuttava ja sanoo, että kuulostaa kiinnostavalta. Hih. Tässä vaiheessa katson parhaaksi jättää kertomatta, että olen uneksinut tästä. Olen varovaisen innostunut.

Kotona rakas aviomieheni kannustaa minua kirjoittamaan heti eikä huomenna s-postin ideastani äsken tapaamalleni valokuvaaja Janalle. Ja vastaus saapuu. Ai että luinko heti. No en. Katsoin kyllä postilaatikkoa ja mietin, että avaamalla viestin muutan nykyisyyttä ja mahdollisesti tulevaa. Uskallanko ottaa riskin?

Jana Machackova-Oey suostui ja oli yhtä innostunut projektista kuin minä. Tästä se alkaa.

Kyseessä tulisi olemaan kahden eri taiteenlajin suurenmoinen ja ennennäkemätön yhteistyö joka uskaltaa sukeltaa uuteen ja sen kätkettyihin aarteisiin. Tekisimme näyttelyn johon kuvaisimme tanssikoulun arkea ja tunnelmia vuoden ajan. Kabanov Body Positive Tanssitehdas- ole kertakaikkisen ihana itsesi- näyttelyn. Näyttelytilan etsintä alkaa. Kiertelemme gallerioita. Haaveilemme ja ideoimme. Miten onkaan mahdollista löytää pariksi taiteilija, joka ensi tapaamisesta lähtien puhuu samaa taidekieltä kanssasi ja on samalla aaltopituudella. Jana rakas. Ystävyytemme alkoi ensi halauksesta.

Heikki rakas- kaikki on mahdollista unelmiin kannustava mieheni sanoo, että oikea tila löytyy. Samaa uskoo Jana. Minä itse emmin. Olenko ryhtynyt liian suureen? Kirja muistuttaa taas minulle, että etene intuitiolla ja miten käykään. Tapaan Minna Männistön Finlaysonin alueen kulttuurikehittäjän. Hän innostuu ideastani ja meillä tuntuu heti synkkaavan. Ensi tapaamisellamme ideoimme jo lisää näyttelyn tiimoilta. Tuntuu unelta. Olenkohan hereillä laisinkaan? Kesä kuluu ja sitten tapahtuu. Minna on vienyt asiamme eteenpäin päätettäväksi. Tapaamme Varman kiinteistöjen kiinteistöpäälikkö Kai Niinimäen ja allekirjoitamme sopimuksen.

Olemme saaneet näyttelytilaksi Finlaysonilta rakennuksesta TR5 upean Vooningin. Pääsemme osaksi Finlaysonin alueen 200- juhlavuotta. Pääsemme kuvaamaan Finlaysonin alueella vielä yleisöltä piilossa oleviin tiloihin. Kabanov Tanssitehdas tanssii pumpuliplikkojen jäljille. Body Positive- ihan starana.

Nyt ollaaan jännän äärellä. Voisiko joku nipistää minua. Balettikoulu Kabanov Tanssitehdas juhlistaa merkityksellistä taivaltaan valokuvanäyttelyllä marraskuussa 2020 Finlaysonin Vooningissa, Väinö Linnan aukio 13. Näyttelyyn kuvataan tanssikoulun arkea ja tunnelmia vuoden ajan ja viedään tanssi uusiin paikkoihin. Tehdään kotikaupunkiamme tutuksi tanssin keinoin. Näyttelyllä haluamme kunnioittaa tanssiperintöämme vanhoissa tehdaskiinteistöissä, joissa olemme alusta lähtien toimineet. Kiittää kotikaupunkiamme ja sen tanssinharrastajia. Viedä kuvaukset Finlaysonille ja näyttää tanssinharrastaja kotikaupungissaan pumpuliplikkojen jäljillä.

Illalla luen taas kirjasta:" Jos haluat tehdä jotain, tee se. Tartu mahdollisuuksiin. Seuraa intohimoasi. Etene intuitiolla. Pärjää vähällä. Älä märehdi, mene. Ole aivan saamarin reipas." Nukahdan. Jatkan unien näkemistä.


#

Kuvassa vasemmalta: Minna Männistö, Kai Niinimäki, minä ja Jana Machackova-Oey. Kuvaaja: Heikki Toivanen.#

Kuvaaja: Jana Machackova-Oey.


#

Kuvaaja: Jana Machackova-Oey.